Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

«ΜΗΝ ΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ ΡΟΥΠΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!» Η Τουρκία συνεχίζει να μας απειλεί ακόμα και με πόλεμο για τα 12 μίλια

http://ift.tt/1OYMymuΚαταψήφισε για μία ακόμη φορά η Τουρκία ψήφισμα που αφορούσε για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με 143 ψήφους υπέρ, μία κατά – Τουρκία – και τέσσερις αποχές (Βενεζουέλα, Ελ Σαλβαδόρ, Μαλί και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το σχετικό ψήφισμα 70/235

Το 55σέλιδο ψήφισμα ασχολείται με όλες τις πτυχές των θεμάτων του Δικαίου της Θάλασσας και των Ωκεανών και καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να παρουσιάσει νέα έκθεση για τα ζητήματα αυτά στην προσεχή 71η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο της χώρας του, ο Τούρκος αντιπρόσωπος είπε πως η Τουρκία δεν αποτελεί μέρος της συνθήκης και ενώ συμφωνεί με την γενικότερη σκοπιμότητά της, δεν μπορούσε να την υπογράψει.

Η διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Η Τουρκία που δεν την έχει υπογράψει παρότι είναι κομμάτι του κοινοτικού κεκτημένου και αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή της στην Ε.Ε. έχει δηλώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων που είναι αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.
Παράλληλα ασκεί επιλεκτική διπλωματία: εκεί που τη συμφέρει έχει οριοθετήσει ΑΟΖ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας με τις Βουλγαρία, Ρουμανία και πρώην
Σοβιετική Ένωση, ενώ αρνείται το ίδιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό αντέδρασε στη δημιουργία της ΑΟΖ στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή που διαθέτει χωρικά ύδατα 12 μίλια σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, ενώ μόνο 6 μίλια στο Αιγαίο.

crashonline

from The Secret Real Truth http://ift.tt/1JITEK1
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου