Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Μ. Βέρμπερ: «Δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας» στο Αιγαίο!

http://ift.tt/1QZuTRqEυτυχώς έχουμε ευρώ κι είμαστε «ευρωπαίοι»…
Ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο με αφορμή το προσφυγικό και τη φύλαξη των συπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ισχυρίζεται ότι «στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας» και προσθέτει πως «όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή της ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να…

αναλάβει τα ηνία».
Αναφέρει ακόμα ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Ευθέως ζητά η φύλαξη των ελληνικών συνόρων να γίνεται από τη Frontex υποστηρίζοντας ότι «όταν οι χώρες – μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες μέλη». Επιπλέον αν μια χώρα αρνηθεί την Frontex τότε η ποινή θα είναι η προσωρινή έξοδος από τη Σένγκεν καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά «σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν».
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς η ΕΕ ετοιμάζει τη νέα συνοριοφυλακή για τη φύλαξη των συνόρων, ενώ ηγετικές δυνάμεις όπως η Γερμανία ζητούν κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο σύνορα των δυο χωρών. Επιπλέον ο Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνει πως το όλο ζήτημα θα απασχολεί για χρόνια λέγοντας ότι «το βασικό ερώτημα είναι ωστόσο αν μειώνονται και αν βρίσκονται υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές. Και εδώ η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί. Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τρίτον, τρόπους διαχείρισης της μεγάλης πρόκλησης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ήπειρός μας. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Θα μας απασχολήσει για χρόνια ίσως και δεκαετίες».
Για την Τουρκία δηλώνει πως ««αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η χώρα έχει κοινά σύνορα με εστίες κρίσεις, όπως η Συρία και το Ιράκ και την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία η κατάσταση της οικονομίας της. Για την ανάπτυξη της χώρας απαιτείται εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματα».
Ενισχύεται η Frontex στα ελληνικά σύνορα
Με επιπλέον 293 συνοριοφύλακες και 15 πλοία στα ελληνικά νησιά ενισχύεται η Frontex, ενώ σταδιακά οι συνοριοφύλακές της θα φτάσουν του 400 όπως έχει ήδη συμφωνήσει η Ελληνική κυβέρνηση.
Αναμένεται επίσης να αυξηθεί και ο αριθμός των σκαφών που χρησιμοποιεί στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία η Frontex, η οποία έχει αναλάβει ρόλο και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ κατόπιν σχετικών αιτημάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

sibilla


from The Secret Real Truth http://ift.tt/1QZuTRu
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου