Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

“Κουρέλι” η Τουρκία. Προσκύνημα στους Σέρβους να βοηθήσουν με Ρωσία

http://ift.tt/22yEHWqΚάποτε ξεπέφτουν και οι "δυνατοί". Αυτό φαίνεται έπαθε ο μέγας και πολύς Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, εκπροσωπώντας, βεβαίως-βεβαίως, την "πανίσχυρη" Τουρκία, έφτασε, άκουσον-άκουσον, στο σημείο να ζητήσει τη βοήθεια της Σερβίας για να ξεπεραστεί η κρίση με τη Ρωσία.

Μα γιατί Αχμέτ; Εσύ και το μεγάλο αφεντικό, ο Ταγίπ, δεν μας λέτε συνεχώς πως η Τουρκία είναι πανίσχυρη και δεν φοβάται παρά τον Αλλάχ; Τέτοιος ξεπεσμός, να πας μέχρι το Βελιγράδι, στα γόνατα, λες και πας στη Μέκκα, για λίγη σερβική βοήθεια και ρωσική συμπόνοια;

Γιατί όλο αυτό, αφού η Τουρκία έχει εναλλακτική, το Ισραήλ; Εκτός τελικά κι αν δεν έχει. Μήπως για αυτό η Άγκυρα έχει κολλήσει στο ζήτημα της Γάζας, στο οποίο γνωρίζει ότι η Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να υποχωρήσει, για να δικαιολογήσει ένα επικείμενο ναυάγιο;

Βέβαια υπάρχει και η απλή εκδοχή η Τουρκία να φοβάται τις ρωσικές κινήσεις στην Συρία, αλλά και στο εσωτερικό της, μετά τις επαφές Ντεμιρτάς στη Μόσχα. Η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να αναλάβει την υποστήριξη του ΡΚΚ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία. Αυτός είναι και ο πιθανότερος λόγος της τουρκικής έκκλησης. Η μεσανατολική πολιτική των Ερντογάν-Νταβούτογλου έχει αποτύχει παταγωδώς, με την Τουρκία να βάζει την ουρά στα σκέλια σε Συρία, αλλά και Ιράκ.

Οι Αμερικανοί υποχρέωσαν την Άγκυρα σε επαίσχυντη υποχώρηση από το Ιράκ. Παράλληλα συνεργάζονται με τη Ρωσία στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην Συρία. Οι σχετικές συνομιλίες ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου και η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει τον ρου των γεγονότων.

Η Τουρκία βλέπει πια ότι δεν μπορεί να κερδίσει στη Μέση Ανατολή και ίσως να προσπαθεί απλώς να μη χάσει. Σε κάθε περίπτωση ο τερματισμός του πολέμου στην Συρία, αλλά και διαφαινόμενη πλέον ξεκάθαρα επερχόμενη ήττα των τζιχαντιστών όχι μόνο του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και του Μετώπου αλ Νούσρα που κυρίως υποστήριζε η Άγκυρα, ίσως την αναγκάσει να κάνει στροφή στην πολιτική της.

Πάντως η δημόσια έκκληση στον Σέρβο πρόεδρο Νίκολιτς, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Μόσχα, μόνο ως έκφραση αδυναμίας της Τουρκίας μπορεί να εκληφθεί. το μήνυμα εστάλη και τώρα πρέπει να αναμένεται η απάντηση του Κρεμλίνου, λόγοις ή έργοις. Πάντως η Μόσχα έχει ξακαθαρίσει ότι μόνο αν η Τουρκία αλλάξει πολιτική στην Συρία υπάρχει πεδίο επαφής. Οψόμεθα.

ΠΚ

mignatiou.com


from The Secret Real Truth http://ift.tt/1ktGE4r
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου