Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Μελβούρνη: Ξεκινούν για 9η χρονιά τα Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού


Μελβούρνη: Ξεκινούν για 9η χρονιά τα Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Ξεκίνησαν την Πέμπτη στο Ελληνικό Κέντρο η νέα σειρά των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει για 9η συνεχή χρονιά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

«Τα σεμινάρια έχουν γίνει πλέον θεσμός με την έναρξη της νέας χρονιάς και τα περιμένουν όλοι», δήλωσε ο Δρ Νίκος Ντάλας, επικεφαλής της Επιτροπής διοργάνωσης των σεμιναρίων.

Η φετινή σειρά ξεκινά με διάλεξη του Δρ Αντριου Κόννορ (Andrew Connor), από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μόνας, για τον Ηρόδοτο, τον πιο γνωστό ιστορικό της αρχαιότητας.

Η είσοδος είναι δωρεάν και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Ο Ηρόδοτος – ο «πατέρας της ιστορίας» – είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στον αρχαίο κόσμο.

Οι αναφορές του στους πολέμους μεταξύ των Ελλήνων και της περσικής αυτοκρατορίας έχει εμπνεύσει τους μελετητές, τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες, τους κινηματογραφιστές και ακόμη και τους σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών.

Ωστόσο, ο Ηρόδοτος έχει χαρακτηρισθεί στην αρχαία και σύγχρονη εποχή ως φανατικός, ακόμα και ως «ο πατέρας των ψεμάτων». Πράγματι, ο αρχαίος συγγραφέας Πλούταρχος έφτασε στο σημείο να τον κατηγορήσει για «κακοήθεια» για το πώς έγραφε ιστορία.

Σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής του Ηρόδοτου – η γενέτειρά του, η οικογένειά του, το έργο του, ακόμα και ο τόπος θανάτου του – είναι αβέβαιη. Το έργο του μερικές φορές είναι περιγραφικό, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ιστορική και ταξιδιωτική αφήγηση, μαζί με μερικά από τα πρώτα παραδείγματα εθνογραφίας.

Πώς μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα; Και, πού ήρθε αυτός ο άνθρωπος και αυτό το έργο – κρίσιμη πηγή όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της περσικής, της αιγυπτιακής και της σκυθικής ιστορίας; Και γιατί αυτή η δουλειά έχει προκαλέσει τόσο ενδιαφέρον και διαβάζεται εδώ και 2500 χρόνια;

Σε αυτή τη διάλεξη ο Δρ Κόννορ θα συζητήσει το τι γνωρίζουμε για τον ίδιο τον Ηρόδοτο, για το διαχρονικό του έργο και για τον κόσμο που περιγράφει. Με την προσέγγιση του Ηρόδοτου και του έργου του μέσω των ματιών του και με τους όρους του, μπορούμε όχι μόνο να ασχοληθούμε με το κείμενό του ως ιστορική πηγή, αλλά μπορούμε να εκτιμήσουμε τις Ιστορίες ως μια «πράξη τόσο μεγάλη όσο και θαυμάσια».

Ο Δρ Αντριου Κόννορ είναι λέκτορας Αρχαίας Ιστορίας στο Κέντρο Αρχαίων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Μόνας. Πριν έρθει στη Μελβούρνη, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην αρχαία ιστορία (Classics) στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, μελετώντας την οικονομική υποδομή της θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο.

Ο πρωταρχικός ερευνητικός του τομέας είναι στους αρχαίους ελληνικούς ιστορικούς παπύρους και έχει εκδώσει και παρουσιάσει πτυχές της αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας υπό τους Πτολεμαίους και τους Ρωμαίους, τη νομική και οικονομική διαδικασία και την ορολογία και την παλαιότερη εμφάνιση του αλφαβήτου στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και οι περιγραφές του Ηρόδοτου των Περσών, των τυράννων και της σκανδαλώδους συμπεριφοράς.

Στα πλαίσια των σπουδών του, έζησε στην Ελλάδα για ένα χρόνο στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και συμμετείχε σε ανασκαφές στο χώρο της Αρχαίας Κορίνθου.

Ο Αντριου διδάσκει επί του παρόντος για την Αθήνα του Περικλέους, τον Μέγα Αλέξανδρο και την Κλεοπάτρα, την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιολογία και την αρχαία ελληνική γλώσσα.

O Δρ Αντριου Κόννορ. 


Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.


Πότε: 7 Μαρτίου 2019, 7:00 μ.μ. Η είσοδος είναι δωρεάν
Πού: Ελληνικό Κέντρο (Mezz, 168 Lonsdale Street, Μελβούρνη)

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2SQvI2g
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου