Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ο Ρουβίκωνας γίνεται… ΣΥΡΙΖΑ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας
Ο Ρουβίκωνας αποτελούσε μια περιθωριακή αναρχική οργάνωση που έκανε πιο έντονη την παρουσία της μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ακόμη και η παράνομη τους δράση χαρακτηρίστηκε ως… ακτιβισμός. Μια δράση που σιγά, σιγά κλιμακώνονταν αποκτώντας πιο πολιτικά στοιχεία.
Πριν δύο χρόνια παρουσίασαν στα Εξάρχεια το… πρόγραμμα τους αλλά δεν επιχείρησαν την μαζικοποίηση του κινήματος. Δεν προχώρησαν σε άλλες εκδηλώσεις, ούτε απηύθυναν αγωνιστικό κάλεσμα στους πολίτες.
Εσχάτως, όπως γράψαμε αποκλειστικά στο LastPoint, στο άρθρο Ο Ρουβίκωνας στρατολογεί στελέχη; , η οργάνωση γέμισε την πρωτεύουσα με φυλλάδια – μανιφέστο όπου καταφέρονται κατά του πολιτικού συστήματος και της πλουτοκρατίας. Με συνηθισμένα, αίολα επιχειρήματα και ανύπαρκτες προτάσεις περιγράφουν την πολυεπίπεδη κρίση ως απότοκο των λαθών του καπιταλισμού.
Με εύπεπτη συνθηματολογία περιγράφουν το πρόβλημα της ανεργίας ως ένα διαδικαστικό θέμα που λύνεται με… άνωθεν εντολές. Κατηγορούν τον επιχειρηματικό κόσμο για υπερκέρδη, όταν πτωχεύουν η μια μετά την άλλη, μεγάλες εταιρείες. Δεν κατανοούν την λειτουργία της οικονομίας κι αρκούνται στη δαιμονοποίηση των δομών της.
Η ιδεολογική προσέγγιση του Ρουβίκωνα δεν θα μας αφορούσε αν η όλη ανάλυση δεν κατέληγε στην ανακοίνωση εκστρατείας ενημέρωσης της κοινωνίας, καθοδήγησης και ενεργοποίησης στους κόλπους της οργάνωσης. Καμιά ομάδα αυτού του τύπου δεν επιχείρησε την μαζικότητα. Καμιά δεν θέλησε την κοινωνική διεύρυνση. Σκοπός τους ήταν να διαφυλάξουν τη συνοχή και τη "μυστικότητα" τους.
Τι είναι αυτό που προτρέπει τον Ρουβίκωνα σε μια κίνηση που αλλάζει εντελώς την μορφή και τη λειτουργία της; Και γιατί επιλέγει την προεκλογική περίοδο για να το προσπαθήσει;
Αν ήθελε να εκπαιδεύσει νέα στελέχη με την προοπτική ισχυρότερων χτυπημάτων δεν θα το έκανε τόσο φανερά και βροντερά. Αν προοιωνίζονταν η δημιουργία κομματικού φορέα θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει κάπως νωρίτερα και η παρουσία του να ήταν εμφανής σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκτός κι αν το πραγματικό σενάριο είναι πιο ευφάνταστο και πιο πονηρό. Άλλωστε η κυβέρνηση υπήρξε από την πρώτη στιγμή αρκούντως ανεκτική έως υποστηρικτική. Γιατί λοιπόν αυτή η μετεξέλιξη του Ρουβίκωνα να μην διαθέτει την έμμεση, έστω, στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ;
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί την… σοσιαλδημοκρατική στροφή (λέμε τώρα!), ο Ρουβίκωνας δρα ως ο εκτελεστικός ταξικός βραχίονας. Ριζοσπαστικοποιεί ορισμένους πολίτες, τους μετατρέπει σε ενεργούς μαχητές εναντίον του κεφαλαίου, των αρχών της αστικότητας.
Γίνεται ουσιαστικά ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ. Με τη φρεσκάδα και την ορμή που δεν διαθέτουν οι διαγραφέντες πρώην σύντροφοι του Τσίπρα. Κρατώντας μια μερίδα Αριστερών σε ελεγχόμενη, ήπια εγρήγορση. Διατηρώντας τους σε έντονη αντίθεση με το "σύστημα". Το οποίο στην πορεία θα φαίνεται ότι, κυβερνητικά, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παλέψει!
Μήπως τελικά ο Ρουβίκωνας λειτουργεί ως ένας χρήσιμος, ιδεολογικός αερόσακος για τον Τσίπρα και την παρέα του;


lastpoint.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2Ui4EgT
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου