Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Στα όρια της σύγκρουσης: η Ρωσία κατηγορεί αμερικανικό πολεμικό πλοίο ότι πλησίασε στα 60 μ. δικό της στη Μεσόγειο

http://ift.tt/29pKis8
H Ρωσία κατηγόρησε την Τρίτη ένα αμερικανικό πλοίο ότι προσέγγισε σε απόσταση «επικίνδυνη» ένα ρωσικό που περιπολούσε στην Μεσόγειο και κατήγγειλε μια «καταπάτηση κατάφωρη» του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου.

«Στις 17 Ιούνη στο αμερικανικό πλοίο USS Gravely του επετράπη να πλησιάσει επικίνδυνα τη ρωσική φρεγάτα Iaroslav Moudryï, σε μια απόσταση 60-70 m», και έπειτα πέρασε από μπροστά του «σε μια απόσταση επικίνδυνη των 180 m από την πλώη του», ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σ΄ένα δελτίο τύπου που επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό μπήκε στην περίμετρο του ρωσικού στην Ανατολική Μεσόγειο διευκρίνισε το Υπουργείο.

Τη στιγμή του επεισοδίου το ρωσικό πλοίο βρισκόταν στα « διεθνή χωρικά ύδατα (…) και δεν επιτελούσε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του αμερικανικού πλοίου »,σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Υπουργείο καταγγέλει μια «κατάφωρη καταπάτηση από τη διοίκηση και το πλήρωμα του αντιτορπιλικού εκτοξευτή πυραύλων USS Gravely των διεθνών κανόνων για την πρόληψη των συγκρούσεων στη θάλλασα (RIPAM) και της διακυβερνητικής ρωσοαμερικανικής συμφωνίας του 1972 επί της πρόληψης περιστατικών σε ανοικτή θάλασσα και στον εναέριο χώρο που είναι από πάνω της».

«Οι αμερικανοί ναύτες παραβίασαν κυρίως τον κανόνα 13 που καθορίζει ότι το πλοίο που προσπερναέι οφείλει ν΄απομακρύνεται από το πέρασμα του πλοίου που ξεπερνάει »,επισημαίνει το υπουργείο και προσθέτει ότι το αντιτορπιλικό USS Gravely επίσης παραβίασε το κανόνα 15, που προβλέπει ότι ένα πλωτό μέσο που έχει ένα άλλο σκάφος στη δεξιά πλευρά θα δώσει προτεραιότητα σε αυτό και θ΄αποφύγει τη διελέυση από το εμπρόσθιο μέρος».

«Το τελευταίο διάστημα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί με μια εξαιρετική επιμονή πιλότους και ρώσους ναυτικούς για έλλειψη επαγγελματισμού αλλά αυτό το επεισόδιο δείχνει ότι στους αμερικανούς ναύτες επιτρέπεται να λησμονούν τους κανόνες της ασφάλειας θαλάσσης», προσθέτει.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη ρωσική αεροπορία για προκλήσεις κατά των ενόπλων τους δυνάμεων κυρίως σε πολεμικά πλοία. Η Μόσχα τους αντιπαράθεσε ότι οι αμερικανοί ναυτικοί δεν χρειάστηκε να πλησιάσουν πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα. 28/06/2016




from The Secret Real Truth http://ift.tt/29pJKTu
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου