Ο Επίσκοπος Ερυθρών, με οικογενειακή καταγωγή από τις Κυδωνίες (Αϊβαλί) ήταν ενδεδυμένος με απλή λευκή αρχιερατική στολή διακοσμημένη με κυανά πολυσταύρια.
Μαζί του συλλειτούργησαν δύο πνευματικοί αδελφοί του από το κελί του Αγίου Νικολάου του Χαλκιά του Αγίου Όρους, όπου το 1990 έλαβε το μοναχικό σχήμα, ο μικρασιατικής καταγωγής αρχιμανδρίτης Μάξιμος, ο επίσης μικρασιατικής καταγωγής πρωτοπρεσβύτερος και μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων, Πέτρος Μελιδώνης, κληρικοί από την Μυτιλήνη, όπου υπηρέτησε ως αρχιμανδρίτης επί σειρά ετών, και από άλλα μέρη της Ελλάδος. Συμπροσευχήθηκαν από το ιερό βήμα ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και παρέστησαν ρωμαιοκαθολικοί ιερείς από την περιοχή της Σμύρνης.
Ο ναός της Αγίας Φωτεινής αποδείχθηκε μικρός για τους πιστούς, με αποτέλεσμα πολλοί να παραμείνουν στην καταπράσινη αυλή και από εκεί να προσευχηθούν και στο τέλος να λάβουν από τον Επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο το αντίδωρο και εικονίδιο με τον προστάτη Άγιο του.
Ο εκ των παλαιοτέρων αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου, καθηγητής, θεολόγος και συγγραφέας, Αριστείδης Πανώτης, Άρχων Μέγας Ιερομνήμων, δώρισε στον Επίσκοπο Ερυθρών εικόνα 300 χρόνων με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον Άγιο Χαραλάμπη.
Επίσης, ήταν παρόντες ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην βουλευτής στην ίδια εκλογική περιφέρεια, Παύλος Βογιατζής, οι πρόεδροι της Ενώσεως Σμυρναίων, της Εστίας Νέας Σμύρνης και άλλων Μικρασιατικών Συλλόγων, καθώς και ο πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Αντώνης Βογιατζής. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ψάληκε τρισάγιο για τους ειρηνικώς κοιμηθέντες και μαρτυρικώς τελειωθέντες Σμυρναίους και Μικρασιάτες.
Με θερμά λόγια μίλησαν σε επίσημο γεύμα ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, Γεώργιος Αρχοντάκης, ενώ αίσθηση έκανε για το συναίσθημά της η ομιλία του εκπροσώπου της υπό ίδρυση Αδελφότητας Μικρασιατών Μυτιλήνης, δημοσιογράφου και ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στρατή Μπαλάσκα.
Ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, Γιώργος Αρχοντάκης, επεσήμανε, αναφερόμενος στην εκλογή , μετά από 94 χρόνια του Μητροπολίτη Σμύρνης, Βαρθολομαίου και του Επισκόπου Ερυθρών Κύριλλου, ότι οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη και «η Σμύρνη είναι πια ο αψευδέστερος μάρτυρας των θεαματικών εξελίξεων. Ο ναός του Αγίου Βουκόλου, του προστάτη και πολιούχου της πόλεως, λειτουργεί και πάλι μετά από 92 χρόνια σιωπής. Στις εκκλησίες του Κιρκιντζέ, της Μαινεμένης, του Μπουρνόβα, των Θείρων, της Εφέσου ακούγονται ύμνοι των Χριστιανών προς τον Ουράνιο Πατέρα, η μικρή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής γεμίζει από πιστούς».
Ειδικά για τον Επίσκοπο Ερυθρών είπε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, που υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης «γίνεται ο κύριος εκφραστής των προσπαθειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ξαναγίνει η Σμύρνη και η ευρύτερη περιοχή της, έστω σε μικρογραφία ακόμη, η πόλη με τους σπουδαίου ιστορικούς ναούς που εξακολουθούν να ζουν στη μνήμη και στις καρδιές των παιδιών και των εγγονών εκείνων που θυσιάστηκαν στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων, του μεγάλου ανταγωνισμού, των μεγάλων σφαλμάτων».
Και ενώ, συνέχισε ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, η καρδιά κτυπούσε δυνατά, κάθε φορά που είχαμε την τύχη να παρακολουθούμε, πιστοί προσκυνητές, τα θυρανοίξια των Ιερών Ναών, οι εξελίξεις έγιναν καταιγιστικές μέσα στο 2016, καθώς την ημέρα των Θεοφανείων ο π. Κύριλλος αγιάζει με τον Σταυρό της Εκκλησίας μας τα καθαγιασμένα νερά της Προκυμαίας.
Καταλήγοντας ο κ. Αρχοντάκης είπε: «Τις ημέρες, που πριν από 94 χρόνια ο εθνο-ιερομάρτυρας ΄Αγιος Χρυσόστομος άφησε την τελευταία του πνοή, ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Σμύρνης, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος, αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση, επειδή συνδέεται από τα παιδικά του χρόνια με τον Επίσκοπο Ερυθρών, μίλησε ο εκπρόσωπος της υπό ίδρυση Αδελφότητας Μικρασιατών Μυτιλήνης, Στρατής Μπαλάσκας. Έκανε αναφορές στους Φωκαείς , στο διωγμό και στην προσφυγιά τους από τους Πέρσες, επικαλούμενος τον Ηρόδοτο. Επίσης , μίλησε για «προφητική» γραφή το 1911 του μεγάλου Αλεξανδρινού , Κωνσταντίνου Καβάφη.
Και χρόνια μετά, είπε, σα να του απαντά, ο χωριανός μας ο Γιώργος Σεφέρης :
«Θυμάμαι ακόμη ταξίδευε σ' άκρες ιωνικές, σ' άδεια κοχύλια θεάτρων
όπου μονάχα η σαύρα σέρνεται στη στεγνή πέτρα,
Κι εγώ τον ρώτησα: «Κάποτε θα ξαναγεμίσουν;»
Και μ' αποκρίθηκε: «Μπορεί, την ώρα του θανάτου».
Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Μυτιλήνη, Στρατής Μπαλάσκας, παρέπεμψε στον Αποκαλυπτικό λόγο του Ιωάννη του Θεολόγου: «Τίποτα μη φοβάσαι από αυτά που μέλλεις να πάσχεις.
Ιδού, μέλλει να ρίχνει ο Διάβολος μερικούς από εσάς σε φυλακή, για να πειραχτείτε, και θα έχετε θλίψη δέκα ημέρες. Μείνετε πιστοί ίσαμε την ώρα του θανάτου. Και θα σας δώσω το στέφανο της ζωής. Την ελπίδα στο ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Τίποτα δεν χάνεται. Την Ανάσταση».
Σε άλλο σημείο είπε: «Η προσφυγιά είναι πληγή, αγιάτρευτη και την αντέχεις, τη νταγιαντάς μοναχά σαν την κάνεις αμανέ, ποιήματα, ζωγραφιές, κεντήματα, παραμύθια, βιβλία».
Ομως, σημείωσε, « ήρθαμε από τη Μυτιλήνη στη Σμύρνη για να πούμε πως την προσφυγιά την νταγιαντάς και σαν καταλάβεις πως δεν είναι θάνατος, είναι Ανάσταση. Είναι θαύμα».
Ο Στρατής Μπαλάσκας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την εκλογή και χειροτονία του Επισκόπου Ερυθρών του «αγαπημένου μας πατέρα κι αδελφού», Κύριλλου Συκή.
Εκ μέρους των συμπατριωτών του Μικρασιατών, αλλά και των Μυτιληνιών ο Στρατής Μπαλάσκας προσέφερε συμβολικά μια ποιμαντική βακτηρία από ξύλο ελιάς από την Μυτιλήνη με μια περίτεχνη ξυλόγλυπτη κεφαλή.
Είμαστε περήφανοι για εσένα… Κι όπως μας έλεγες εσύ, είναι ώρα να σου πούμε κι εμείς. ¨Έχει ο Θεός Κύριλλε. Χριστός Ανέστη. Άξιος!» , κατέληξε ο Στρατής Μπαλάσκας.
Πηγή: Real.gr
from The Secret Real Truth http://ift.tt/2dExDUC
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου