Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Αρχαίοι λίθοι «πείνας» αποκαλύφθηκαν στον ποταμό Ελβα λόγω της ξηρασίας


Η αποκάλυψη των «λίθων πείνας» θεωρείται κακός οιωνός καθώς ιστορικά προμηνύουν τον ερχομό δύσκολων καιρών (Φωτογραφίες: AP Photo/Petr David Josek)

Αρχαίοι λίθοι ή αλλιώς «πέτρες της πείνας» επανεμφανίστηκαν στον ποταμό Ελβα λόγω της ξηρασίας που μαστίζει την θερινή περίοδο την Κεντρική Ευρώπη.


Λόγω της ξηρασίας, η στάθμη του νερού στον ποταμό που βρίσκεται στην Τσεχία και διασχίζει τη Γερμανία ενώ εκβάλει στη Βόρεια Θάλασσα πέφτει με αποτέλεσμα να αποκαλύπτει τους λίθους που βρίσκονται «κρυμμένοι» τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου στα ύδατα του Ελβα.

Οπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το Associated Press, η εμφάνιση των εν λόγω λίθων αποτελεί ιστορικά κακό οιωνό καθώς προειδοποιεί τους κατοίκους της περιοχής ότι «έρχονται σκληροί καιροί».

Πάνω από δώδεκα «πέτρες πείνας», όπως ονομάζονται, διακρίνονται σήμερα στη βόρεια πόλη Ντέτσιν της Τσεχίας που βρίσκεται κοντά στα γερμανικά σύνορα. Οι λίθοι αποτελούν μέτρο καταγραφής του χαμηλού επιπέδου της στάθμης των υδάτων. 

Ο αρχαιότερος λίθος χρονολογείται από το 1616 και θεωρείται το παλαιότερο υδρολογικό ορόσημο στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ φέρει μια επιγραφή γραμμένη στα γερμανικά που λέει: «Όταν με δείτε, κλάψτε», υπονοώντας τη μακρά ξηρασία που προμηνύεται.


kathimerini.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2C2ChM2
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου