Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Απίστευτο, εάν έχετε 12 αγελάδες ή πρόβατα, 24 κουνέλια ή 100 κοτόπουλα κοιμηθείτε ήσυχοι η εφορία δεν μπορεί να σας τα πάρει.


Μπορεί η εφορία να ετοιμάζει ειδοποιητήρια για 50.000 μικροοφειλέτες και να προειδοποιεί με πιο επιθετική στάση και κατασχέσεις, ωστόσο υπάρχει και ένα άρθρο που προστατεύει τους οφειλέτες.

Το άρθρο 17 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων από το… μακρινό 1974 προβλέπει τι δεν μπορεί να κατάσχει το Δημόσιο σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά το πρόβλημα είναι πως είναι λίγο… παρωχημένο!

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο δεν μπορούν να κατασχεθούν τρόφιμα για 3 μήνες. Δηλαδή, εάν κάποιος οφειλέτης έχει μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες κλπ. που μπορεί να καταναλώσει μέσα σε 90 ημέρες, δεν κινδυνεύουν από κατάσχεση.

Εάν, όμως, έχει κάνει ένα… μίνι σούπερ μάρκετ στην αποθήκη του με αποθέματα πολλών εβδομάδων, τότε μπορεί να δει τα μακαρόνια του να κάνουν φτερά! Από την κατάσχεση εξαιρούνται και τα κρεβάτια, τα στρώματα και τα -απολύτως απαραίτητα στους οφειλέτες- ρούχα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα παράσημα, τις αναμνηστικές φωτογραφίες και τα επαγγελματικά βιβλία.

Επίσης, ακατάσχετο προβλέπεται για πετρέλαιο, pellets ή ξύλα που επαρκούν μέχρι και για 3 μήνες (από εκεί και πέρα κατάσχονται), ενώ ισχύει το ίδιο και μουσικά όργανα και εργαλεία τέχνης που είναι απαραίτητα «για τηνεπιστημονική ή καλλιτεχνική και γενικότερα πνευματική μόρφωση και ανάπτυξη του οφειλέτου ή της οικογένειάς του».

Ήσυχοι θα πρέπει να κοιμούνται και όσοι οφειλέτες έχουν μέχρι 12 αγελάδες ή πρόβατα, 24 κουνέλια ή 100 κοτόπουλα καθώς και την τροφή τους για 3 μήνες. Από εκεί και πέρα… κατάσχονται! Αυτό βέβαια αφορά όσουν έχουν εισόδημα από την κτηνοτροφία, καθώς για όσους είναι αγρότες στο επάγγελμα το όριο κατεβαίνει στις 2 αγελάδες και τα έξι πρόβατα ή κατσίκια!




ΠΗΓΗ

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2yMUuHO
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου