Σχεδιασμένα ειδικά για βακτηριακές λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά είναι η συνηθέστερη λύση των γιατρών για τις περισσότερες περιπτώσεις. Αλλά τα οφέλη που παρέχει το έλαιο ρίγανης αποδεικνύονται μεγαλύτερα από ορισμένα αντιβιοτικά, χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες.
Δυστυχώς, τα αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται από γιατρούς έχουν τρομακτικές παρενέργειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: η αντίσταση στα αντιβιοτικά, η καταστροφή ωφέλιμων βακτηρίων (προβιοτικά), η μείωση της απορρόφησης βιταμινών και προκαλούν βλαβές στη μεμβάνη του πεπτικού συστήματος προκαλώντας το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Η ανησυχία της ιατρικής κοινότητας για την αντίσταση στα αντιβιοτικά έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο έντονη, με αποτέλεσμα να συμβουλεύουν τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων μόνο σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης.
Προσοχή !!! διαβάστε και συμφωνήστε με τους Όρους Χρήσης του Ιστοτόπου , οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ισοτόπων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.
Προσοχή!!! μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις -δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή !!! στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Σε κάθε περίπτωση προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.
Προσοχή!!! μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις -δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή !!! στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Ευτυχώς για μας, η φύση αγαπά την ισορροπία και έχει εναλλακτικές να προσφέρει τη ρίγανη με ιδιότητες:
- αντιφλεγμονώδεις
- αντιοξειδωτικές
- θεραπευτικές
- επουλωτικές
- τονωτικές
- χωνευτικές
- εφιδρωτικές
- αντιβηχικές
- αντιδιαρροϊκές
- αντισηπτικές
- αντιφυσητικές
- εμμηναγωγές
- αντιαιμορραγικές
- διουρητικές
- αντι-καρκινογόνες
Η άγρια ρίγανη, που είναι πλούσια σε ανόργανα συστατικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και Α.Η ελληνική άγρια ρίγανη είναι γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες εδώ και αιώνες.
Το ριγανέλαιο, λένε οι ειδικοί, είναι ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο, ικανό να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς πάσης φύσεως. "Στην κορυφή όλων των αιθέριων ελαίων βρίσκεται το έλαιο της άγριας ελληνικής ρίγανης που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές- σε ορισμένες μορφές καρκίνου -ιδιότητες.
Καταστρέφει οργανισμούς που συμβάλλουν στη ανάπτυξη δερματικών μολύνσεων και προβλημάτων χώνευσης.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει την σύνδεση και την ευελιξία των μυών. Βελτιώνει την υγεία του αναπνευστικού.
Αποτελεί από μόνο του ισχυρό αντιβιοτικό και μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, των γεννητικών οργάνων όπως είναι η προστατίτιδα στους άνδρες και η ουρολοίμωξη στις γυναίκες που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία τους καλοκαιρινούς μήνες" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βοτανολόγος Αλκης Γρηγοριάδης.
"Δρα άμεσα κατά των αλλεργιών, διαφόρων μορφών ιώσεων, των εντερικών και πεπτικών προβλημάτων, σπαστικής κολίτιδας, τυμπανισμό, ακμή, αρθρίτιδα, πόνους στους μυς και στους τένοντες, πόνους στην πλάτη, προβλήματα των ούλων όπως ουλίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, μυρμηγκιές, τσιμπήματα εντόμων, έρπητες και μύκητες νυχιών. Έρευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του ζαχάρου, ενώ σε πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ το ριγανέλαιο έδειξε πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του αίματος" επισημαίνει.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά, πάντα αραιωμένο σε ελαιόλαδο: μία δόση ριγανέλαιο με 5 δόσεις λάδι βάσης. "Η ελληνική ρίγανη και μόνο αυτή είναι που έχει την κατάλληλη σύσταση. Επίσης δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με το έλαιο ρίγανης" σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια γίνονται κτηνοτροφικά και κτηνιατρικά σκευάσματα με βάση το αιθέριο έλαιο της ρίγανης με αποτελέσματα εφάμιλλα των συμβατικών.
Οδηγίες Χρήσης Ριγανελαιου
Προσοχή στο βίντεο το αραιώνει γιατί αυτός παράγει αποσταγμένο 100% ριγανέλαιο το δικό μας λάδι που φτιάχνουμε παρακάτω είναι είδη αραιωμένο σε ελαιόλαδο. και ετοιμο για χρήση
Ελαιο Ρίγανης: Συστάσεις και Οφέλη
Το έλαιο ρίγανης είναι πλούσιο σε φαινόλες, οι οποίες είναι φυσικές φυτοχημικές ενώσεις με ευεργετικές αντιοξειδωτικές δράσεις. Οι 2 βασικές του φαινόλες είναι:
- Θυμόλη – Ένα φυσικό μυκητοκτόνο με αντισηπτικές ιδιότητες. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, λειτουργεί ως ασπίδα ενάντια σε τοξίνες. Ακόμα, βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των ιστών και στην επούλωση πληγών.
- Καρβακρόλη – Η καρβακρόλη είναι ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ εμφανίζει και αντικαρκινικές και αντιαιμοπεταλιακές δράσεις. Επίσης βρέθηκε να είναι αποτελεσματική έναντι διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η κάντιντα (Candida albicans), ο σταφυλόκοκκος, το βακτήριο E. coli, το καμπυλοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα, το βακτήριο Κλεμπσιέλλα, ο μήκυτας aspergillus, η γαρδίαση, η ψευδομονάδα, και το βακτήριο της λιστέρια.
- Τερπένια – γνωστό για τις ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες τους.
- Ροσμαρινικό οξύ – ένα αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και βοηθά στη θεραπεία του αλλεργικού άσθματος, την πρόληψη του καρκίνου και της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, λειτουργεί ως ένα φυσικό αντιισταμινικό που βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης υγρών και του οιδήματος που προκαλείται από τις αλλεργίες.
- Ναριγκίνη – αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και βοηθά στην ενισχύει τα αντιοξειδωτικά του έλαιου ρίγανης.
- Β-καρυοφυλλένιο(Ε-BCP) – αυτή η ουσία αναστέλλει τη φλεγμονή και είναι επίσης ευεργετική για την οστεοπόρωση την αρτηριοσκλήρωση, καθώς για το μεταβολικό σύνδρομο.
Θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο,ο χαλκός, το βόριο, και η νιασίνη βρίσκονται στο έλαιο ρίγανης.
Πώς να Φτιάξετε Έλαιο Ρίγανης
Η απόσταξη ελαίου ρίγανης απαιτεί μια ειδική διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να φτιάξετε το δικό σας ριγανέλαιο στο σπίτι. Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας έλαιο ρίγανης ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.Συστατικά:
- 1 μέρος φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα
- 3 μέρη ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας
- Αποστειρωμένο βάζο με καπάκι
Διαδικασία:
- Βράζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να βράζει, σβήστε τη φωτιά.
- Τοποθετήστε το παρθένο ελαιόλαδο 0.3 και τα ψιλοκομμένα φύλλα ρίγανης στο βάζο.
- Βάλτε το βάζο στο ζεστό νερό και αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά. Έτσι θα ζεσταθεί το λάδι και απελευθερωθούν τα φυσικά έλαια της.
- Αφαιρέστε το δοχείο από το νερό και τοποθετήστε το δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο για μία έως δύο εβδομάδες. Ανακινείτε καλά το βάζο ανά 2-3 μέρες.
- Μόλις περάσουν οι 2 εβδομάδες, στραγγίστε το έλαιο (για να φύγουν τα φύλλα) και τοποθετήστε σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Αποθηκεύστε το λάδι σε ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος.
Έλαιο Ρίγανης: Χρήσεις & Προφυλάξεις
Καταπολέμηση λοιμώξεωνΈρευνες έχουν δείξει ότι το ριγανέλαιο έχει την ικανότητα να καταπολεμά πολλές μολύνσεις, όπως τον ασπέργιλλο μύκητα, τον σταφυλόκοκκο , κολπικές μολύνσεις και πολλά άλλα. Σύμφωνα με το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ, η ρίγανη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει ακόμα και την σαλμονέλα ή το βακτήριο Ε. coli. Το τμήμα φυσιολογίας και βιοφυσικής του Ιατρικού Κέντρου του Georgetown, επιβεβαίωσε με τη σειρά του, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.
Προστασία κατά των βλαβερών οργανισμών
Με τη βοήθεια του ριγανέλαιου, πολλοί οργανισμοί που εισέρχονται στο σώμα μας μέσω μαγειρεμένου κρέατος ή αφιλτράριστου νερού, μπορούν να απομακρυνθούν. Μέσα σε έξι εβδομάδες κατανάλωσης ριγανελαίου, οι οργανισμοί θα εξαφανιστούν. Η χρήση του ριγανελαίου μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση παρασιτικών οργανισμών, τόσο εντός όσο και εκτός του σώματος. Στα παράσιτα αυτά περιλαμβάνονται: ο πλατυέλμινθας σκώληκας, οι ψείρες, οι ψύλλοι, τα κουνούπια και διάφορα άλλα.
Ενίσχυση της πέψης
Ο πεπτικός σωλήνας είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη του σώματος. Όταν το πεπτικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, τότε η υγεία μας δεν θα είναι καλή για πολύ. Χωρίς σωστή πέψη, οι τροφές θα αρχίσουν να αποσυντίθενται στην πεπτική οδό. Το ριγανέλαιο φημίζεται για την ικανότητά του να καθυστερεί την αποσύνθεση των τροφών, λόγω της αντιβακτηριδιακής, αντιμυκητιακής, αντιπαρασιτικής και αντιοξειδωτικής του ικανότητας.
Ως φάρμακο έκτακτης ανάγκης
Το ριγανέλαιο συνιστά ένα εξαιρετικό φάρμακο έκτακτης ανάγκης, καθώς μπορεί να βοηθήσει ποικίλα νοσήματα, όπως προβλήματα της ουροδόχου κύστης, αιμορραγία, καρδιακή ανεπάρκεια, πονοκέφαλο, κνησμό στο δέρμα, πόνο στο στόμα, στομαχόπονο, εντερικά παράσιτα και πονόδοντο. Αυτές οι μέθοδοι παρουσιάστηκαν στο βιβλίο «Garden of Health» (1633).
Πως να χρησιμοποιήσετε το έλαιο ρίγανης:
Τρόποι χρήσεις του ελαίου:
- Για το κρυολόγημα και τον πονόλαιμο ρίχνουμε μέχρι τρεις σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό ή φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
- Για συγκάματα και δερματικά προβλήματα (έρπητας, μυκητιάσεις, εξανθήματα, αποστήματα) αναμειγνύουμε δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανη με 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.
- Για την δυσπεψία βάζουμε σε ένα ποτήρι νερό μία με δύο σταγόνες του ελαίου.
- Για πρόληψη μία σταγόνα ανά ποτήρι νερό, τσάι, χυμό, γάλα ή μια σταγόνα σε μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο για πιο εύκολη λήψη.
- Για την αντιμετώπιση των πνευμονικών και αναπνευστικών προβλημάτων κάντε εισπνοές από το μπουκαλάκι του ριγανελαίου ή μπορείτε να τοποθετήσετε σε ένα μαντιλάκι μία σταγόνα ριγανέλαιο και να το βάλετε κάτω από το μαξιλάρι σας.
- Το ριγανέλαιο έχει αντίστοιχα αποτελέσματα με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (υποχώρηση του πόνου και της φλεγμονής και είναι σχεδόν τόσο ισχυρό όπως η μορφίνη).
Δεν συνιστάται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για άτομα με έλλειψη σιδήρου.
ριγανέλαιο το ισχυρότερο αντισηπτικό της φύσης
* σαν το το ισχυρότερο αντισηπτικό της φύσης λοιπόν το χρησιμοποιούμε όπου χρειαζόμαστε αποστείρωση
* μία δύο σταγόνες αιθέριο
έλαιο ρίγανης στην κανάτα με το νερό σκοτώνει όλους τους παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να περιέχει το νερό
* μπουκώματα με έγχυμα ρίγανης ή ριγανέλαιο αραιωμένο σε λάδι της μειώνουν την οδοντική πλάκα και θεραπεύουν τυχόν παθήσεις των ούλων
* εισπνοές με ρίγανη βοηθούν στη θεραπεία νοσημάτων του στήθους
* ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα σκεύος με καυτό νερό και μετά από δέκα λεπτά το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι για όλα τα προβλήματα του στήθους
* για τα συγκάματα μία σταγόνα ριγανέλαιου σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και κάνουμε επάλειψη στην προσβεβλημένη περιοχή
* για προβλήματα του δέρματος όπως
* σαν το το ισχυρότερο αντισηπτικό της φύσης λοιπόν το χρησιμοποιούμε όπου χρειαζόμαστε αποστείρωση
* μία δύο σταγόνες αιθέριο
έλαιο ρίγανης στην κανάτα με το νερό σκοτώνει όλους τους παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να περιέχει το νερό
* μπουκώματα με έγχυμα ρίγανης ή ριγανέλαιο αραιωμένο σε λάδι της μειώνουν την οδοντική πλάκα και θεραπεύουν τυχόν παθήσεις των ούλων
* εισπνοές με ρίγανη βοηθούν στη θεραπεία νοσημάτων του στήθους
* ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα σκεύος με καυτό νερό και μετά από δέκα λεπτά το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι για όλα τα προβλήματα του στήθους
* για τα συγκάματα μία σταγόνα ριγανέλαιου σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και κάνουμε επάλειψη στην προσβεβλημένη περιοχή
* για προβλήματα του δέρματος όπως
μια γενική αναλογία είναι ένα κουταλάκι γλυκού ριγανέλαιο για δύο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο και πάντα προσέχουμε τις τυχόν αλλεργίες μας
Επιπλέον
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά, πάντα αραιωμένο σε ελαιόλαδο: μία δόση ριγανέλαιο με 5 δόσεις λάδι βάσης.(ελαιόλαδο). Για εσωτερική χρήση: Αραιώστε το έλαιο (1 σταγόνα έλαιο ρίγανης με 1 σταγόνα ελαιόλαδο) και βάλτε το κάτω από τη γλώσσα σας. Κρατήστε το για 10 λεπτά και μετά ξεπλύνετε το στόμα σας. Επαναλάβετε τουλάχιστον 4 φορές τη μέρα. Εναλλακτικά μπορείτε να διαλύσετε μια σταγόνα έλαιου ρίγανης σε ένα ποτήρι με νερό ή χυμό και να το πιείτε. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει το πολύ έως 2 εβδομάδες.
Εισπνοές: Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 2-3 σταγόνες έλαιο ρίγανης.Μπορείτε επίσης να βάλετε σε ένα μαντηλάκι μία σταγόνα ριγανέλαιο και να το τοποθετήσετε κάτω από το μαξιλάρι σας.
Πρώτα απ' όλα δεν συνιστάται να το χρησιμοποιούν οι έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να συμβάλει στην άυξηση της ροής του αίματος στη μήτρα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αποδυναμώσει το τοίχωμα, το οποίο περιβάλλει το έμβρυο μέσα στη μήτρα.
Επίσης, το έλαιο ρίγανης μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφάει τον σίδηρο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε σκοπό να το χρησιμοποιείτε συχνά, αφού, ίσως σας προτείνει την ταυτόχρονη χρήση κάποιου συμπληρώματος σιδήρου.
Τέλος, αν έχετε αλλεργία σε άλλα βότανα όπως ο βασιλικός, το φασκόμηλο ή το θυμάρι, τότε ίσως να έχετε ευαισθησία και στη ρίγανη, επειδή όλα προέρχονται από την ίδια οικογένεια φυτών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε ερεθισμούς στο δέρμα ή έμετο κατά την έναρξη της χρήσης του ελαίου ρίγανης.
Ερευνητικές μελέτες
Αντιβακτηριακές ιδιότητες
Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν τα αιθέρια έλαια και τα συστατικά της θυμόλη και καρβακρόλη, μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Η μελέτη έδειξε πως η ρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, η στρεπτομυκίνη και η βανκομυκίνη. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans, που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άϊλαντ (Long Island University) δείχνει πως ένα συστατικό της θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
Η καθηγήτρια Σουπρίγια Μπαβαντέκαρ του Long Island University εξετάζει την καρβακρόλη, ένα συστατικό της ρίγανης, σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής παρουσιάζουν απόπτωση σε αυτά τα κύτταρα. Ο μηχανισμός της απόπτωσης είναι αυτό που η καθηγήτρια αποκαλεί "κυτταρική αυτοκτονία" ή αλλιώς η φυσική οδός που ακολουθούν τα κύτταρα προς έναν προγραμματισμένο θάνατο, κατά τη διαδικασία της οποίας το κύτταρο συρρικνώνεται και αποδομείται. Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να καθορίσει ακριβώς τον τρόπο που η ουσία προκαλεί την απόπτωση των κυττάρων.
Αλλες χρήσεις-Αντενδείξεις
Πεαρκάτω παρουσιάζονται όλες οι καταγεγραμένες χρήσεις της ρίγανης
Τη χρησιμοποιούμε εσωτερικά:
Εισπνοές: Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 2-3 σταγόνες έλαιο ρίγανης.Μπορείτε επίσης να βάλετε σε ένα μαντηλάκι μία σταγόνα ριγανέλαιο και να το τοποθετήσετε κάτω από το μαξιλάρι σας.
Προφυλάξεις
Το έλαιο ρίγανης είναι ένα πλήρως φυσικό προϊόν, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την χρήση του.Πρώτα απ' όλα δεν συνιστάται να το χρησιμοποιούν οι έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να συμβάλει στην άυξηση της ροής του αίματος στη μήτρα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αποδυναμώσει το τοίχωμα, το οποίο περιβάλλει το έμβρυο μέσα στη μήτρα.
Επίσης, το έλαιο ρίγανης μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφάει τον σίδηρο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε σκοπό να το χρησιμοποιείτε συχνά, αφού, ίσως σας προτείνει την ταυτόχρονη χρήση κάποιου συμπληρώματος σιδήρου.
Τέλος, αν έχετε αλλεργία σε άλλα βότανα όπως ο βασιλικός, το φασκόμηλο ή το θυμάρι, τότε ίσως να έχετε ευαισθησία και στη ρίγανη, επειδή όλα προέρχονται από την ίδια οικογένεια φυτών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε ερεθισμούς στο δέρμα ή έμετο κατά την έναρξη της χρήσης του ελαίου ρίγανης.
Ερευνητικές μελέτες
Αντιβακτηριακές ιδιότητες
Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν τα αιθέρια έλαια και τα συστατικά της θυμόλη και καρβακρόλη, μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Η μελέτη έδειξε πως η ρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, η στρεπτομυκίνη και η βανκομυκίνη. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans, που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άϊλαντ (Long Island University) δείχνει πως ένα συστατικό της θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
Η καθηγήτρια Σουπρίγια Μπαβαντέκαρ του Long Island University εξετάζει την καρβακρόλη, ένα συστατικό της ρίγανης, σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής παρουσιάζουν απόπτωση σε αυτά τα κύτταρα. Ο μηχανισμός της απόπτωσης είναι αυτό που η καθηγήτρια αποκαλεί "κυτταρική αυτοκτονία" ή αλλιώς η φυσική οδός που ακολουθούν τα κύτταρα προς έναν προγραμματισμένο θάνατο, κατά τη διαδικασία της οποίας το κύτταρο συρρικνώνεται και αποδομείται. Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να καθορίσει ακριβώς τον τρόπο που η ουσία προκαλεί την απόπτωση των κυττάρων.
Αλλες χρήσεις-Αντενδείξεις
Πεαρκάτω παρουσιάζονται όλες οι καταγεγραμένες χρήσεις της ρίγανης
Τη χρησιμοποιούμε εσωτερικά:
- με τη μορφή εγχυμάτων για την υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση
- με τη μορφή εγχυμάτων για την ατονία των εντέρων
- με τη μορφή εγχυμάτων για την όρεξη και για να διευκολύνουμε την πέψη
- με τη μορφή εγχυμάτων σαν ηρεμιστικό για το νευρικό σύστημα
- με τη μορφή εγχυμάτων για τις γυναικολογικές ασθένειες π.χ σαν εμμηναγωγό στα επώδυνα έμμηνα ή στην εμμηνόπαυση
- για την οξεία και χρόνια βρογχίτιδα σαν αποχρεμπτικό για το βήχα
- για την βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
- για την πνευμονία
- για την δύσπνοια και τη φυματίωση των πνευμόνων
- για την γρίπη
- για το κρυολόγημα
- για το βήχα
- για τον πονόλαιμο-λόγω των θεραπευτικών και επουλωτικών ιδιοτήτων της χρησιμοποιούμε τη ρίγανη με τη μορφή γαργάρας για τις φλεγμονές και τα έλκη της κοιλότητας του στόματος και των αμυγδαλών
- για την ιγμορίτιδα
- για την ακμή
- για το έκζεμα
- για τις αλλεργίες
- για το άσθμα
- για τον έρπη
- για την ψωρίαση
- για την αρθρίτιδα
- για τις αυτοάνοσες διαταραχές
- για την κακή αναπνοή
- για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης
- για τις λοιμώξεις από Candida
- για την κολίτιδα
- για την νόσο του Crohn
- για τον δάγκειο πυρετό
- για την ωταλγία
- για την κόπωση
- για την τροφική δηλητηρίαση
- για την γαστρίτιδα
- για την ευεργετική (σπασμολυτική, αντιδιαρροϊκή) δράση της στις ασθένειες των εντέρων και σε περιπτώσεις που συνοδεύονται με δυσκοιλιότητα και τυμπανισμό
- για τους σπαστικούς πόνους στο στομάχι και έντερα, στις ασθένειες των εντέρων και των χοληφόρων οδών
- για την δυσπεψία
- για την σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
- για την λοίμωξη των νεφρών
- για την διαταραχές του προστάτη
- για την λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
- με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης δεν ξεχνάμε να τοποθετούμε μερικές σταγόνες ριγανέλαιο σε ένα χαρτομάντιλο ή σε λίγο βαμβάκι το οποίο βάζουμε δίπλα στο μαξιλάρι μας για να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της μύτης
Χρησιμοποιούμε τη ρίγανη εξωτερικά με μορφή εμπλάστρων ή με πλυσίματα ή με την μορφή λαδιού για:
Οι δύο βασικές ουσίες που δίνουν στη ρίγανη τις αντισηπτικές ιδιότητες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Όμως είναι σημαντικό η αναλογία τους να βρίσκεται σε σωστό επίπεδο, δηλαδή υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και χαμηλή σε θυμόλη η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι τοξική.
Παράλληλα, η ρίγανη περιέχει ένα παράγωγό του, το ροσμαρινικό οξύ, με ισχυρότατο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.
- ακμή
- κοψίματα
- μώλωπες
- φλεβίτιδα
- αρθρίτιδα
- εγκαύματα
- πόνος στους μυς και στους τένοντες
- πόνος στην πλάτη
- κεφαλαλγίες
- πονόδοντος
- προβλήματα των ούλων
- έκζεμα
- ψωρίαση
- το γνωστό μας πόδι του αθλητή
- μυρμηγκιές
- τσιμπήματα εντόμων
- έρπης
- πιτυρίδα
- σμηγματόρροια
- πληγές του δέρματος
- μπορούμε να πλύνουμε με έγχυμα ρίγανης
- πληγές
- έκζεμα
- περιοχές με φαγούρα
- καλόγερους και
- πυώδη σπυριά
Οι δύο βασικές ουσίες που δίνουν στη ρίγανη τις αντισηπτικές ιδιότητες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Όμως είναι σημαντικό η αναλογία τους να βρίσκεται σε σωστό επίπεδο, δηλαδή υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και χαμηλή σε θυμόλη η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι τοξική.
Παράλληλα, η ρίγανη περιέχει ένα παράγωγό του, το ροσμαρινικό οξύ, με ισχυρότατο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.
Να σημειώσουμε ότι το ριγανέλαιο είναι πόσιμο αιθέριο έλαιο και η δοσολογία του είναι μία σταγόνα σε λίγο νερό ή σε ένα φλιτζάνι τσάι ή χυμό ή για ακόμη πιο εύκολη λήψη σε μια κουταλιά ελαιολάδου 2-3 φορές την ημέρα.
Για μακροχρόνια χρήση του ελαίου συνίσταται η λήψη εναλλάξ ανά διαστήματα 15 ημερών μια παύση μίας εβδομάδας.
Ωστόσο, δεν πρέπει να δίνεται σε γυναίκες που εγκυμονούν, ενώ για άτομα με έλλειψη σιδήρου προτείνεται δύο ώρες πριν ή μετά το φαγητό.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
Πηγή
http://ift.tt/2fZAMklhttp://ift.tt/2xFchCPhttp://ift.tt/2fYcgQqhttp://ift.tt/1yD615jhttp://ift.tt/2fYLiIrhttp://ift.tt/2xFvMLyhttp://ift.tt/2fZMg74http://ift.tt/2xGyNv4http://ift.tt/2fYLlnBhttp://ift.tt/2xH2In4http://ift.tt/2fYZiC7 naturalife.site
from The Secret Real Truth http://ift.tt/2xR9K8q
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου