Ρεπορτάζ Ντόνια Κανιτσάκη
Περικυκλωμένη από ενεργά αλλά «άγνωστα» ρήγματα είναι η Αθήνα, τα οποία μπορούν να δώσουν μέγεθος σεισμού 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!
Πρόκειται για τα ρήγματα της Φυλής, του Θριασίου, των Θρακομακεδόνων, της Πεντέλης και του Περάματος - Κερατσινίου. Τα ρήγματα αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη σεισμική ασφάλεια της Αθήνας.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «δημοκρατία» ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπυρίδων Παυλίδης, η μη σύνδεση των ρηγμάτων με ιστορικούς σεισμούς σημαίνει ότι δεν ενεργοποιούνται συχνά.
Τα αποτελέσματα ερευνητικής προσπάθειας για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση ενεργών και πιθανών ενεργών ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής δείχνουν έναν μεγάλο αριθμό ενεργών ρηγμάτων, μικρού ή μεσαίου μεγέθους, τόσο στο εσωτερικό του πολεοδομικού συγκροτήματος όσο και περιφερειακά.
«Παρά το σχετικά μικρό μέγεθός τους και το μικρό σεισμικό δυναμικό τους (πιθανό μέγεθος σεισμούς έως 6-6,2 Ρίχτερ), η εγγύτητά τους με το οικοδομικό σύμπλεγμα οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση της σεισμικής επικινδυνότητας» επισημαίνει ο κ. Παυλίδης.
«Τα ρήγματα αυτά μπορεί να δώσουν σεισμό αύριο, μπορεί σε 100 ή και σε περισσότερα χρόνια. Χρειάζονται ειδικές, παλαιοσεισμολογικές μελέτες, για να γνωρίζουμε τον χρόνο ενεργοποίησής τους» σημειώνει ο κ. Παυλίδης.
Στη συμπρωτεύουσα
Ταυτόχρονα, τρία ενεργά ρήγματα αποτελούν κίνδυνο και για τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τα ρήγματα του Ανθεμούντα, του Ασβεστοχωρίου και της Πυλαίας - Πανοράματος. Οπως εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ Σπυρίδων Παυλίδης, το ρήγμα του Ασβεστοχωρίου είναι πιθανά ενεργό, του Ανθεμούντα ενεργό, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να συνδέεται ιστορικά με κάποιον σεισμό, ενώ σημαντικό ενεργό ρήγμα είναι και αυτό της Πυλαίας - Πανοράματος, χωρίς ωστόσο και αυτό να συνδέεται με κάποιον ιστορικό σεισμό.
Η μη σύνδεση των ρηγμάτων με ιστορικούς σεισμούς σημαίνει ότι δεν ενεργοποιούνται συχνά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή, το ρήγμα του Ανθεμούντα μπορεί να δώσει μέγιστη σεισμική δόνηση της τάξης των 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (6,5 μέση τιμή), του Πανοράματος - Πυλαίας μέγιστη δόνηση 6 βαθμών (4,5 μέση τιμή) και του Ασβεστοχωρίου 6,1 βαθμών (4,6 μέση τιμή).
Τα στοιχεία έρευνας με τίτλο «Γεωλογία και ενεργά ρήγματα στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης» θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα σε ημερίδα του ΑΠΘ.
Εφημερίδα "Δημοκρατία"
from The Secret Real Truth http://ift.tt/2kb2L4T
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου