Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΒΙΝΤΕΟ: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για την εποχή των επιχειρήσεων με ρομπότ «δολοφόνους»


Της Χριστίνας Φλάσκου

Το πιο «εφιαλτικό» μέλλον είναι... εδώ! Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας με τα εξωπραγματικά γεγονότα φαίνεται ότι λειτούργησαν «προφητικά» για ό,τι έχει ήδη έρθει και για ό,τι πρόκειται να έρθει στο άμεσο μέλλον και μπορεί οι ταινίες να είχαν αίσιο τέλος, με τους ήρωες να κερδίζουν πάντα, αλλά θα συμβεί αυτό και στην πραγματικότητα; Πόσο έτοιμη είναι η ανθρωπότητα για μια τόσο ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη; Τελικά πόσο κοντά ήταν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας με την πραγματικότητα που μας επιβάλλεται!

Δείτε τι υποστηρίζουν αξιωματούχοι και ειδικοί για το θέμα:

Ένας πρώην Βρετανός, επικεφαλής των αμυντικών δυνάμεων, δήλωσε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο να χρησιμοποιηθούν "ρομπότ δολοφόνοι" για στρατιωτικούς σκοπούς και ότι οι διεθνείς απαγορεύσεις δεν θα λειτουργήσουν. Το Sputnik μίλησε με έναν εμπειρογνώμονα στα ηλεκτρονικά, ο οποίος συμφωνεί και λέει ότι το ΝΑΤΟ θα ήταν "αφελές" να μην αρχίσει να προετοιμάζεται για πολέμους με χρήση ρομπότ.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, και άλλοι 115 κορυφαίοι επιχειρηματίες ζήτησαν την απαγόρευση των "ρομπότ δολοφόνων".

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο να δράσουμε. Μόλις ανοίξει το "κουτί της Πανδώρας ", θα είναι δύσκολο να κλείσει», δήλωσε ο Musk.

Αλλά σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, την Κυριακή 27 Αυγούστου, ο στρατηγός Sir Richard Barrons, ένας συνταξιούχος αξιωματικός του βρετανικού Στρατού, δήλωσε ότι κάποιες χώρες σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην έχουν τις ίδιες επιφυλάξεις με τη Βρετανία.

«Αν ρωτήσετε το Υπουργείο Άμυνας εδώ, θα πει ότι πολιτική μας είναι να μην αναπτύξουμε αυτόνομα τέτοιες ικανότητες. Θα υπάρχει πάντα ο άνθρωπος στο βασικό σχήμα των δυνάμεων. Αν όμως ρωτήσετε τη γνώμη και άλλων ανθρώπων από όλο τον κόσμο, θα διαπιστώσετε ότι δεν έχουν την ίδια ευαισθησία για το θέμα», δήλωσε ο Sir Richard, ο οποίος ηγήθηκε της κοινοπραξίας κοινών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το περασμένο έτος.

Ο David Stupples από το City University του Λονδίνου, καθηγητής ηλεκτρονικών και ραδιοσυστημάτων, δήλωσε ότι συμφώνησε με πολλά από αυτά που είπε ο στρατηγός Barrons και θεώρησε ότι η Βρετανία πρέπει να δράσει άμεσα για να μην βρεθεί προ απροόπτου.

«Αν διαβάσω τι λένε οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης, αισθάνομαι ότι είναι κάπως αφελές να μην αναπτύξουμε αυτές τις δυνατότητες, γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε την τεχνολογία να προχωρήσει. Αν τα ρομπότ AI πρόκειται να αναπτυχθούν, θα αναπτυχθούν από έθνη που δεν θα έχουν τις ίδιες επιφυλάξεις» , δήλωσε ο καθηγητής Stupples στο Sputnik.

Τον Αύγουστο, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kalashnikov Zala Aero, Konstantin Abashkin, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό, μη θανατηφόρο, όπλο REX 1 το οποίο μπορεί να καταρρίψει drones.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγες εβδομάδες αφού η εταιρία Kalashnikov παρουσίασε τα σχέδια για μια «πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα μάχης», η οποία θα οπλίζεται με πολυβόλο και θα είναι σε θέση να προσδιορίσει στόχους και να αναλάβει αυτόνομα την εμπλοκή και κατάρριψη των στόχων.

«Τώρα έχουμε την τεχνολογία... εκεί όπου χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα είναι στα μέτρα ασφαλείας που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και δεν πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίπεδο, όπου ένα εντελώς αυτόνομο ρομπότ μπορεί να λειτουργήσει σε πολεμικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο καθηγητής Stupples.

Αρκετές ταινίες του Hollywood, όπως οι Transformers και ο Πόλεμος των Κόσμων, απεικόνισαν την ανθρωπότητα που μάχεται μηχανές δολοφόνων, αλλά το πιο ψυχρό όραμα για ένα τρομακτικό μέλλον έρχεται στο The Terminator (ο εξολοθρευτής).

Η πλοκή της ταινίας προβλέπει ένα μέλλον - το 2029 - όπου το Skynet, ένα προηγμένο δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης, έχει αποκτήσει αυτοσυνείδηση και αποφάσισε να σφετεριστεί τους ανθρώπινους κυρίους του και να αναλάβει τον κόσμο.

Ο καθηγητής Stupples δήλωσε ότι κατανόησε πλήρως τους τρομακτικούς φόβους που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις για τα αυτόνομα συστήματα όπλων.

«Δεν είμαι σπουδαίος σκηνοθέτης, αλλά έχω δει μία ή δύο από αυτές τις ταινίες και μερικοί από τους συγγραφείς με επιστημονική φαντασία, που έφεραν ταινίες όπως αυτή είχαν πολύ μεγάλη ενόραση για τα οπλικά συστήματα που έρχονται», είπε στο Sputnik.

Συνέχισε δε λέγοντας «στην ταινία Star Wars Attack of the Clones βλέπουμε έναν στρατό από ρομπότ και βλέπω να έρχεται, ίσως όχι στα επόμενα 10-20 χρόνια, επειδή τα έθνη θέλουν να αποφύγουν να σκοτώνονται οι στρατιώτες τους σε επικίνδυνες αποστολές και έτσι θα προτιμήσουν να χρησιμοποιούν ρομπότ για αυτές τις επιχειρήσεις».

«Μπορώ να κατανοήσω τις ανησυχίες των ανθρώπων, καθώς και τις ανησυχίες των επιστημόνων, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και πρέπει να εισάγουμε μια δόση ρεαλισμού σε αυτή τη σκέψη».

Αλλά και ο Sir Richard Barrons θεωρεί ότι τα στρατιωτικά ρομπότ είναι αναπόφευκτα.

«Αυτό είναι βέβαιο ότι θα έρθει και επειδή οι στρατιωτικοί θα ακολουθήσουν τον πολιτικό τομέα, αυτή η τεχνολογία είναι πιθανόν να καταστεί φθηνότερη από ό,τι τώρα και επομένως πιο προσιτή και αποτελεσματική», ανέφερε ο Sir Richard, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι αρχικά θα χρησιμοποιούνταν τα ρομπότ για την φύλαξη των στρατιωτικών βάσεων.

Ο καθηγητής Stupples είπε ότι άλλη μια βασική διάσταση που πρέπει να ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό για το μέλλον είναι ο κυβερνοπόλεμος και έθεσε το ενδεχόμενο να μπορεί ένας στρατός ρομπότ να «εξουδετερωθεί» ή να τεθεί εκτός δράσης ή ακόμη και να «πειραχτεί» ώστε να τον κάνει να αλλάξει πλευρά.

«Θα ήταν πολύ δύσκολο να το κάνουμε, αλλά όχι και αδύνατο, και γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». Πρόσθεσε δε ότι ο «κυβερνοεγκέφαλος» αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο.

Έθεσε, μάλιστα, ένα θέμα που επιβεβαιώνει τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Συγκεκριμένα είπε ότι το 2007, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια εγκατάσταση στο Deir ez-Zor στην ανατολική Συρία, για την οποία ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για πυρηνικό αντιδραστήρα υπό κατασκευή.

«Πώς τα ισραηλινά αεροπλάνα πέταξαν στη Συρία χωρίς να καταρριφθούν από τα αρκετά εξελιγμένα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας; Λοιπόν, λέγεται ότι οι Ισραηλινοί είχαν καταγράψει μια εικόνα ραντάρ με τον ουρανό πάνω από τη Συρία, χωρίς να πετάνε αεροπλάνα. Στη συνέχεια χάκαραν το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Συρίας και ενσωμάτωσαν αυτή την εικόνα στις οθόνες των συριακών radar, οπότε αυτό που έβλεπαν ήταν καθαρές εικόνες στις οθόνες, ενώ στην πραγματικότητα οι Ισραηλινοί πετούσαν στην Συρία προς την πυρηνική εγκατάσταση», κατέληξε ο καθηγητής Stupples.


















el.gr

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2xN2cA7
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου