Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Πώς να Μαζέψετε Φασόλια από τους Λοβούς της Φασολιάς για να τα Φυτέψουμε την Επόμενη Χρονιά



Το να κρατάμε σπόρους για να τους ξαναφυτέψουμε του χρόνου είναι ένας καλός τρόπος να εξοικονομούμε χρήματα για την καλλιέργεια του κήπου μας. Τα φυτά μας στο λαχανόκηπο μας επιτρέπουν να φτιάχνουμε το αγαπημένα μας φαγητά κατ΄ευθείαν από το μποστάνι μας και να καλλιεργούμε οικολογικά. Μια από τις ευκολότερες καλλιέργειες για να ξεκινήσετε να κρατάτε σπόρους για την επόμενη χρονιά είναι τα αγαπημένα μας ξερά φασόλια από μια ποικιλία ελεύθερης γονιμοποίησης.
Η γνωστή σε όλους μας «φασολιά» (Phaseolus vulgaris) είναι ένα φυτό που ανήκει στα ψυχανθή, που καλλιεργείται για τους βρώσιμους σπόρους (όσπρια) και τους λοβούς του. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φασολιών, όπως τα αμπελοφάσουλα, τα πράσινα φασολάκια (τσαουλιά), και τα ξερά φασόλια. Οι ποικιλίες αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις θαμνώδεις και τις αναρρυχώμενες. Τα θαμνώδη φυτά μεγαλώνουν περίπου από 0,5 έως – 1 μ. και αρχίζουν να καρποφορούν άμεσα όταν φτάσουν αυτό το ύψος. Τα αναρριχώμενα αναπτύσσονται από 1,5  – έως 3 μέτρα πάνω σε στηρίγματα και παράγουν νέους λοβούς μέχρι να έρθουν οι κρύες μέρες του φθινοπώρου.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα καλλιεργήσετε φασολάκια στον κήπο

Τα φασόλια είναι μια καλή καλλιέργεια για να ξεκινήσετε εάν είστε αρχάριος στην κηπουρική. Οι σπόροι φασολιών είναι μεγάλοι κι εύχρηστοι. Το μόνο που χρειάζονται είναι να περιμένουμε να ξεραθούν πάνω στο φυτό, να τους μαζέψουμε και να τους αποθηκεύσουμε σε ένα δοχείο, τίποτε άλλο. Τα φασόλια επικονιάζονται μόνα τους συνήθως ακόμα και πριν το άνοιγμα του άνθους. Επομένως, είναι η σταυροεπικονίαση είναι πιο σπάνια ακόμη και όταν βρίσκονται φυτά διαφορετικής ποικιλίας κοντά το ένα στο άλλο. Ωστόσο, για να είστε σίγουροι, φυτέψετε τις διαφορετικές ποικιλίες φασολιών σε ομάδες και σε απόσταση μεταξύ τους, τουλάχιστον 3 μέτρα το ένα από το άλλο, αν θέλετε να κρατήσετε σπόρους από αυτούς ωστε να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας τους.

Καλλιεργήστε ποικιλίες ελεύθερης επικονίασης από παραδοσιακούς σπόρους και όχι υβρίδια. Σε παραδοσιακές ποικιλίες η επικονίαση γίνεται με φυσικό τρόπο από τις μέλισσες, τα άλλα έντομα και τον άνεμο. Η συλλογή σπόρων από φυτά ελεύθερης γονιμοποίησης μας δίνει φυτά που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με το μητρικό φυτό. Τα φυτά που προέρχονται από παραδοσιακές ποικιλίες είναι ανοιχτής γονιμοποίησης και έχουν προκύψει φυσικά με επιλογή από τους αγρότες για χιλιάδες χρόνια. Οι εταιρίες παραγωγής σπόρων που απευθύνονται σε επαγελματίες καλλιεργητές δημιουργούν υβρίδια με διασταυρούμενη επικονίαση χρησιμοποιώντας  στενά συγγενικές ποικιλίες για να πετύχουν ανοχή στις ασθένειες, μεγαλύτερη απόδοση ή συγκεκριμένο χρώμα σπερμάτων. Τα σπέρματα των υβριδικών ποικιλιών όταν δίνουν φυτά έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα μητρικά. Καλύτερα να μην αποθηκεύσετε υβριδικά σπέρματα φασολιών για την επόμενη χρονιά.
Λάβετε υπόψη ότι όταν αφήνετε τους λοβούς να ωριμάσουν πάνω στο φυτό, το φυτό δίνει όλη του την ενέργεια στην ωρίμανση αυτών των σπόρων και δεν παράγει νέους λοβούς. Οπότε, να συλλέξετε τους λοβούς για το φαγητό σας και στα τελευταία χέρια αφήστε κάποιους από τους λοβούς να ωριμάσουν για να συλλέξετε τα σπέρματα ή φυτέψτε 2-3 φυτά μαζί συγκεντρωμένα, τους λοβούς των οποίων θα αφήσετε να ωριμάσουν για να τους συλλέξετε στο τέλος χωρίς να φάτε από αυτά.
Ας δούμε ένα-ένα τα βήματα για τη συλλογή σπερμάτων φασολιάς:
1) Φυτέψτε σπόρους φασολιών ανοικτής γονιμοποίησης: Όπως είπαμε, οι σπόροι ανοικτής γονιμοποίησης είναι πραγματικοί σπόροι σε αντίθεση με τους υβριδικούς. Φυτέψτε ποικιλίες φασολιών από παραδοσιακούς σπόρους, οι οποίοι μπορούν να μεγαλώσουν σωστά στο κατάλληλο έδαφος.
2) Επιλέξτε τα υγιή φυτά: Επιλέξτε υγιή φυτά απαλαγμένα από ασθένειες για να συλλέξετε τα σπέρματα που θα χρησιμοποιήσετε την επόμενη χρονιά. Μην αποθηκεύετε σπόρους από ασθενή, ή νεκρωμένα φυτά.
3) Δώστε χρόνο στα φυτά να ωριμάσουν: Αφήστε τους λοβούς της φασολιάς να ωριμάσουν πάνω στο φυτό. Τα σπέρματα μέσα στους λοβούς θα διογκωθούν και θα γεμίσουν τον λοβό καθώς μεγαλώνουν. Στη συνέχεια, οι λοβοί θα αρχίσουν να γίνονται κίτρινοι και καφέ καθώς ο καρπός και τα σπέρματα μέσα ξεραίνονται. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 4-6 εβδομάδες από την εμφάνιση του λοβού.
4) Συλλέξτε τους λοβούς: οι λοβοί των φασολιών θα πρέπει να έχουν υφή χαρτιού και να είναι ξεροί. Θα ξέρετε ότι είναι έτοιμοι για να τους συλλέξετε όταν ακούγονται τα σπέρματα στο εσωτερικό τους να κουδουνίζουν όταν κουνάτε τον λοβό. Απλώστε τους λοβούς σε εσωτερικό χώρο για να ξεραθούν και βεβαιωθείτε ότι τους έχετε μαζέψει όλους πριν κρυώσει ο καιρός.
5) Ξήρανση των σπόρων φασολιών: Απλώστε τους λοβούς σε μια λινάτσα ή ένα σεντόνι και αφήστε τους να ξεραθούν σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι να αποκτήσουν την υφή χαρτιού και να γίνουν εύθρυπτοι. Θα πρέπει να μείνουν έτσι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν ελέγξετε μερικούς από αυτούς στο επόμενο βήμα.
6) Ελέγξτε τα σπέρματα μέσα για να διαπιστώσετε εάν ξεράθηκαν: Ανοίξτε μερικούς από τους λοβούς για να ελέγξετε τα σπέρματα στο εσωτερικό του. Δοκιμάστε με το νύχι του αντίχειρά σας να χαράξετε την επιφάνεια του σπέρματος. Εάν το νύχι σας αφήσει σημάδι, χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να ξεραθούν. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα σπέρματα των φασολιών χτυπώντας με ένα σφυρί. Το σπέρμα του φασολιού θα σπάσει (και δεν θα λιώσει) όταν είναι εντελώς ξερό.
7) Ανοίξτε όλους τους λοβούς και αποθηκεύστε τα σπέρματα σε δοχείο: Μόλις τα σπέρματα είναι ξερά, αφαιρέστε τα από τους λοβούς και αποθηκεύστε τους σε αεροστεγές δοχείο. Τοποθετήστε ετικέτες με την ονομασία της ποικιλίας και τον χρόνο της συλλογής. Εάν έχετε προβλήματα με έντομα αποθηκευμένων προϊόντων, βάλτε το σφραγισμένο δοχείο στην κατάψυξη για μια εβδομάδα για να πεθάνουν τα αυγά των εντόμων που τυχόν βρίσκονται στα σπέρματα. Αποθηκεύστε τα βάζα με τους σπόρους σας σε ένα σκοτεινό και δροσερό χώρο με θερμοκρασία 15-22 °C.
Τα σπέρματα της φασολιάς διατηρούνται αποθηκευμένα μέχρι και 4 χρόνια.

Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.


share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2wqD3f5
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου