Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ο Χανιώτης που βρήκε και διέσωσε εξαφανισμένο τύπο της ορεινής φυλής βοοειδών της Κρήτης



Λειτουργεί εδώ και κάμποσα χρόνια μια από τις πιο διάσημες, για τη γαστρονομική της παράδοση, ταβέρνες της Κρήτης και παράλληλα κάνει τιτάνιο αγώνα, δυστυχώς χωρίς στήριξη, για να διασώσει τη μοναδική,  αυτόχθονα ορεινή φυλή βοοειδών που υπάρχει στην Κρήτη.


Ο λόγος για τον Στέλιο Τριλυράκη, από τη Δρακώνα Χανίων, ιδιοκτήτη της περίφημης ταβέρνας «Ντουνιάς» και εμπνευστή του Γαστρονομικού Κέντρου Κρητικής Διατροφής (Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα του e-storieskritis.blogspot.gr).


Ο Στέλιος Τριλυράκης δεν είναι όμως μόνο ένας αφοσιωμένος στην παραδοσιακή Κρητική Διατροφή μάγειρας και επιχειρηματίας, είναι κι ένα άτομο με βαθιά συναίσθηση της ανάγκης να διασώσουμε κάθε γνήσιο κομμάτι αυτού του τόπου, οτιδήποτε κάνει το νησί μας ξεχωριστό.


Έτσι όταν αντιλήφθηκε πως υπάρχουν ακόμα βοοειδή, που δεν ανήκουν σε καμιά από τις γνωστές σύγχρονες φυλές του είδους, αλλά είναι καθαρά κρητική φυλή, που θεωρούνταν μάλιστα εξαφανισμένη, φρόντισε άμεσα να περιέλθουν στην κατοχή του αυτά τα ζώα, ώστε να διασωθούν και να αναπαραχθούν.


Όπως μας είπε, τα αγόρασε από κάποια εκκλησία και φρόντισε να απευθυνθεί σε ειδικούς για να του προσδιορίσουν επακριβώς περί τίνος πρόκειται. Η απάντηση που πήρε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο συνεργάστηκε γι αυτό το σκοπό με το Πανεπιστήμιο  Ludwig-Maximilians του Μονάχου, ήταν επιβεβαιωτική της σπανιότητας του είδους.


Αναφέρεται λοιπόν στην απάντηση των δύο Πανεπιστημίων πως η ομάδα των βοοειδών από την Κρήτη, που εξέτασαν, συγκρίθηκε με διάφορες ομάδες και φυλές βοοειδών ελληνικής και ευρωπαϊκής προέλευσης και τα αποτελέσματα από τις φυλογενετικές αναλύσεις δείχνουν πως υπάρχει εμφανέστατη απόσχιση των βοοειδών του κ Τριλυράκη από τις υπόλοιπες ομάδες και φυλές.



Με βάση τη φυλογενετική απεικόνιση προέκυψε πως η ομάδα των βοοειδών από την Κρήτη συνιστά μια ιδιαίτερη ομοιογενή ομάδα με γενετική διαφοροποίηση από τις άλλες ελληνικές φυλές.

 Σύμφωνα με τα φαινοτυπικά τους χαρακτηριστικά και τις ιστορικές αναφορές που υπάρχουν, είναι πιθανό αυτά τα ζώα να ανήκουν στον εξαφανισμένο τύπο της ορεινής φυλής βοοειδών της Κρήτης.

Σήμερα ο κ Τριλυράκης έχει καταφέρει να φθάσει σε 10 άτομα πληθυσμό τα σπάνια αυτά βοοειδή ενώ έχει διαθέσει από ένα ζευγάρι και σε άλλους τρείς ανθρώπους, με σκοπό να προσπαθήσουν κι εκείνοι να συμβάλλουν στην αναπαραγωγή τους.



Ο ίδιος θεωρεί πως οι αρμόδιοι φορείς θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια γιατί είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα ζώα όχι μόνο να συνεχίσουν να υπάρχουν στην Κρήτη αλλά να πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός τους ώστε να μην κινδυνεύουν και κυρίως να δώσουν αυτό το διαφορετικό της φυλής τους στην κτηνοτροφία μας.



Αξίζει να αναφερθεί πως τα ζώα αυτά είναι μικρόσωμα, σε σχέση με τα κανονικά μοσχάρια, ο χρωματισμός στο τέλειωμα των κεράτων τους επίσης διαφέρει, από εκείνον των συμβατικών βοοειδών, ενώ φέρουν κι ένα χαρακτηριστικό κύκλο γύρω από τα μάτια, που δεν τον έχει κανένα άλλο ζώο αυτού του είδους.

Κάποιοι μίλησαν μάλιστα για ζώα που έλκουν την καταγωγή τους από τη μινωική περίοδο, ωστόσο ο κ Τριλυράκης ξεκαθαρίζει πως για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για κάτι τέτοιο πρέπει να βρούμε dna βοοειδών της μινωικής περιόδου και να το συγκρίνουμε με εκείνο των δικών του ζώων, κάτι που δεν έχει γίνει και δεν μας επιτρέπει, προς το παρόν, να πάμε τόσο πολύ πίσω αναζητώντας την ταυτότητα και την προέλευση αυτών των ζώων.




Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι πως πρόκειται για βοοειδή που ξεχωρίζουν, με ποιότητα κρέατος απαράμιλλη, με χαρακτηριστικά μοναδικά, με προέλευση 100% κρητική, που σε όποιο άλλο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονταν θα είχαν σκύψει και θα είχαν κάνει κοινή υπόθεση τη διάσωση τους από το υπουργείο γεωργίας μέχρι τον τελευταίο κτηνιατρικό σύλλογο.

Ελένη Βασιλάκη



e-storieskritis

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2iIRNmk
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου