Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Λιποθυμίες στον δρόμο για το απόλυτο φακέλωμα


Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Τελευταίες ημέρες του μήνα και οι ουρές στα μετρό για την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πολίτες σχηματίζουν ουρές που ξεπερνούν ακόμα και τα 200 άτομα και όρθιοι για ώρες περιμένουν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά, προκειμένου να προμηθευτούν το εισιτήριο, το οποίο οδηγεί στο απόλυτο φακέλωμα στις μετακινήσεις τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε ορισμένους σταθμούς, εργαζόμενοι έχουν τοποθετήσει καρέκλες για τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να αντέξουν την ορθοστασία.

Ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι, μητέρες με τα παιδιά τους, όλοι στέκονται επί ώρες όρθιοι στους σταθμούς και στους δρόμους, προκειμένου να φτάσουν στον γκισέ και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να αποκτήσουν την καινούρια ηλεκτρονική κάρτα και να μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς.

Το πρωί της Δευτέρας λιποθυμίες ηλικιωμένων ανθρώπων που δεν άντεξαν την πολύωρη ορθοστασία - κατά μέσο όρο φτάνει τις δύο ώρες - και έπεσαν στο έδαφος! Σήμερα Τρίτη η αναμονή έχει ξεπεράσει τις 6 ώρες!

Το γνωστό μας χάρτινο εισιτήριο για μια διαδρομή από την 1η Νοεμβρίου δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, τουλάχιστον με βάση όσα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής το υπουργείο.Αντ' αυτού, υπάρχουν τρία ηλεκτρονικά προϊόντα στη διάθεση των επιβατών:

  1. Το βασικό νέο προϊόν είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο ATH.ENA Ticket. Το αρχικό κόστος ανέρχεται στα 4.5 ευρώ και ουσιαστικά αποτελεί τον αντικαταστάτη του γνωστού ημερήσιου εισιτηρίου. Οι κάτοχοι του θα μπορούν να το φορτίσουν με διάφορες προσφορές, όπως αυτό των πέντε εισιτηρίων έναντι 7 ευρώ, το 10+1 εισιτήρια έναντι 14 ευρώ ή ακόμη και τα ειδικά εισιτήρια για το αεροδρόμιο ή αυτά διάρκειας τριών ημερών.
  2. Το δεύτερο προϊόν που διατίθεται είναι η απρόσωπη κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Εν αντιθέσει με το ηλεκτρονικό εισιτήριο η κάρτα μπορεί να φορτιστεί με χρήματα και όχι με πακέτα εισιτηρίων. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να φορτίσει την κάρτα με 10 ευρώ και κάθε φορά που την χρησιμοποιεί να καταναλώνει το ποσό που απαιτείται για το εν λόγω κόμιστρο. Αυτή η επιλογή, όπως και η προηγούμενη στοχεύει σε μη τακτικούς επιβάτες των ΜΜΜ.
  3. Αντίθετα, για τους τακτικούς υπάρχει η προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα, που έχει δημιουργήσει έντονη ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό. Οι κάτοχοι των μηνιαίων χάρτινων καρτών, όσοι δικαιούνται δωρεάν μεταφορές ή και μειωμένο εισιτήριο έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν μία νέα προσωποποιημένη κάρτα, που θα αντικαταστήσει τις μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες και θα αποτελεί φυσικά το τέλειο φακέλωμα στις μετακινήσεις.
Τα πάντα ελεγχόμενα στην Ελλάδα του 2017. Γι' αυτή την εξέλιξη πρέπει μάλιστα να ταλαιπωρηθούμε, καθώς το Κράτος υπολειτουργεί!
Όσοι επιλέξουν την πρώτη επιλογή θα πρέπει να περιμένουν αρκετή ώρα στην ουρά. Είναι υποχρεωμένοι να πάνε μόνο στους σταθμούς μετρό, τραμ και ΗΣΠΑ που λειτουργεί Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) και να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, ένα έγγραφο που να δείχνει τον αριθμό ΑΚΜΑ τους και μία φωτογραφία. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει φωτογραφία υπάρχει η δυνατότητα να τον βγάλει ο υπάλληλος την ίδια ώρα!
Η δεύτερη επιλογή γλιτώνει τους ενδιαφερόμενους από την ταλαιπωρία, αλλά απαιτεί προετοιμασία και επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο φακέλωμα.
Οι κάτοχοι μηναίων καρτών πρέπει να προμηθευτούν με έναν απλό φάκελο Α4, να αναγράψουν πάνω του το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνσή τους και να προσκομίσουν εντός αυτού τα εξής:
  • Φωτοτυπία της υπάρχουσας μηνιαίας κάρτας με μηνιαίο κουπόνι (έτους 2017).
  • Φωτοτυπία εγγράφου που πιστοποιεί τον αριθμό ΑΜΚΑ.
  • Πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας.
  • Εκτύπωση του Εντύπου Προσωποποίησης με QR Code από το www.athenacard.gr
Τέλος να γνωρίζετε πως υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές φόρτισης της κάρτας:
  1. μέσω των εκδοτηρίων των σταθμών, όπως γινόταν παραδοσιακά με την χάρτινη κάρτα.
  2. μέσω των ειδικών τερματικών μηχανημάτων που έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους
  3. με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στην ιστοσελίδα
 Το Κράτος θα γνωρίζει προς τα πού κινείται ο καθένας από εμάς στις μεγάλες πόλεις, με αρχή την Αθήνα. Δεν αποκαλείται σιγά-σιγά να μειώνεται όλο και περισσότερο η παρουσία αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους, με αποτέλεσμα όλοι να καταφεύγουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία, όπως διαβάσετε, θα γνωρίζουν ποιοι είμαστε και που πάμε 24 ώρες το 24ωρο!
















el.gr

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2iPiGpi
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου