Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

O Έλληνας εύζωνας που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Life!


Το Life Magazine υπήρξε το πιο δημοφιλές αμερικανικό περιοδικό από το 1883 που πρωτοκυκλοφόρησε ως το 1972...
\
Κάθε εβδομάδα στο εξώφυλλό του παρουσίαζε σημαντικά πρόσωπα και στιγμιότυπα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, που έμειναν στην ιστορία. Ωστόσο ένα από αυτά τα εξώφυλλα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό για μας τους Έλληνες. Είναι αυτό της 16ης Δεκεμβρίου του 1940, όπου υπάρχει η φωτογραφία ενός Έλληνα εύζωνα.

Σύμβολο της ελληνικής ανδρείας

Το περιοδικό αποφάσισε να κυκλοφορήσει με το συγκεκριμένο εξώφυλλο θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον ηρωισμό που έδειξαν οι Έλληνες στρατιώτες στο αλβανικό μέτωπο κατορθώνοντας να κατατροπώσουν τους Ιταλούς – καίτοι οι δεύτεροι υπερτερούσαν αριθμητικά αλλά και σε εξοπλισμό. Βέβαια, το 1940 οι Έλληνες στρατιώτες δεν φορούσαν πια φουστανέλα και τσαρούχια, αλλά ο εύζωνας πάντα αποτελούσε το απόλυτο σύμβολο της ελληνικής ανδρείας και γενναιότητας.

Οι ένδοξοι εύζωνες κάποτε και σήμερα

Οι Εύζωνες (ευ + ζώνες = καλά ζωσμένοι) είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού – ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες – από τη στολή που καθιερώθηκε επίσημα από τον βασιλιά Όθωνα. Τα ευζωνικά τάγματα ιδρύθηκαν το 1867. Η ένδοξη δράση τους κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική, με αποτέλεσμα οι εύζωνες να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων.

Έντονη δράση είχαν τα ευζωνικά τάγματα και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ού αιώνα, στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος). Σήμερα οι εύζωνες – φορώντας την παραδοσιακή στολή τους – εκτελούν μόνο αποστολές τελετουργικού χαρακτήρα, με κυριότερες τη συμβολική φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και του Προεδρικού Μεγάρου. Αλλά εξακολουθούν να ξεχωρίζουν με τη λεβέντικη κορμοστασιά τους!



bimag.gr

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2ihLxyy
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου