Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Πώς Γίνεται το Θειάφισμα στο Αμπέλι; Ένας Αναλυτικός Οδηγός



Το θείο σε μορφή σκόνης μπορεί να εφαρμοστεί στο αμπέλι όλη τη σεζόν μέχρι οι ρώγες των σταφυλιών να πάρουν χρώμα, δηλαδή να αρχίζουν να ωριμάζουν. Βασικός σκοπός του θειαφίσματος είναι να ελέγξουμε την μυκητολογική ασθένεια ωίδιο που αναπτύσσεται πάνω στα φύλλα της αμπέλου και τα εξασθενεί. Το θειάφισμα θα πρέπει να γίνεται κάτω υπό ορισμένες κλιματολογικές συνθήκες για να μην βλάψουμε τα αμπέλια μας.

Ωίδιο: Μια ύπουλη ασθένεια για το αμπέλι

Η ασθένεια αυτή προκαλείται από τον μύκητα Uncinula necator. Τα συμπτώματα που προκαλεί στο αμπέλι είναι χλωρωτικές κηλίδες στο έλασμα των φύλλων που αργότερα καλύπτονται από την λευκή εξάνθηση του μύκητα, σχίσιμο των ραγών ή ξήρανση και πτώση τους, ενώ συχνά οι προσβεβλημένες ρώγες μολύνονται δευτερογενώς από βοτρύτη και άλλους σαπροφυτικούς μύκητες. Στο τέλος της σεζόν και όταν το αμπέλι μπει σε λήθαργο, εμφανίζονται στις κληματίδες καστανοκόκκινες περιοχές με τα κλειστοθήκια του μύκητα (η μορφή της καρποφορίας του) που αποτελούν εστία μόλυνσης για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Επίσης, ο μύκητας διατηρείται στους οφθαλμούς που βρίσκονται σε λήθαργο και είναι η κύρια εστία μόλυνσης για τη νέα σεζόν την άνοιξη.
Συμπτώματα προσβολής ωιδίου σε φύλλο και σταφύλια αμπλέου
Η βέλτιστη θερμοκρασία που προτιμά ο μύκητας που προκαλεί το ωίδιο να αναπτυχθεί είναι μεταξύ 25 και 30 βαθμών Κελσίου και για να εγκατασταθεί και να βλαστήσει πάνω στο φύλλο χρειάζεται μια συνεχόμενη συνεχή περίοδο έξι ωρών σε αυτές τις θερμοκρασίες. Η ασθένεια γίνεται πιο έντονη όταν οι θερμοκρασίες παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για τρεις μέρες συνεχόμενα. Έτσι λοιπόν, όταν βλέπουμε στο δελτίο καιρού ότι τις επόμενες μέρες οι θερμοκρασίες θα είναι στα επίπεδα που προτιμά ο μύκητας του ωιδίου, χρειάζεται να δράσουμε και ο πιο βιολογικός τρόπος είναι με το θειάφισμα, δηλαδή εφαρμόζοντας ορυκτό θείο σε μορφή σκόνης και σκονίζοντας φύλλα και βλαστούς της αμπέλου με αυτό.

Πώς θα εφαρμόσουμε το θειάφισμα στο αμπέλι


Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει σωστά και τηρώντας τους κανόνες προστασίας του σκευάσματος που θα αγοράσετε. Θα πρέπει αν ακολουθήσετε τις οδηγίες του γεωπόνου που θα σας προμηθεύσει το σκεύασμα. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:
1.Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του σκευάσματος και ακολουθήστε τις οδηγίες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις προφυλάξεις και προειδοποιήσεις που αναγράφονται σε αυτή.2. Φορέστε προστατευτικό εξοπλισμό που καλύπτει το δέρμα και προστατεύει τα μάτια ώστε να μην εκτεθούν στο θείο. Χρησιμοποιήστε αδιάβροχα γάντια για να προστατεύετε τα χέρια σας. Το θείο είναι ελαφρώς τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, τα μάτια και το δέρμα.3. Γεμίστε τον θειαφιστήρα (ψεκαστήρα σκόνης) με θείο. Η σκόνη του θείου έχει αναμειχθεί με μικρή ποσότητα τάλκης για να βελτιώσουν τις ιδιότητες της επίπασης πάνω στα φύλλα.4. Ψεκάστε το θείο με τον θειαφιστήρα σε κάθε μέρος της αμπέλου, πάνω στα φύλλα, στις κληματίδες, στα σταφύλια φθάνοντας σε όλες τις επιφάνειες.
Εφαρμόστε το θειάφισμα μια μέρα που δεν έχει αέρα ώστε να μην διασκορπιστεί μακριά από τα φυτά. Μένετε ενήμεροι διαβάζοντας συχνά τα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων του υπουργείου για την προστασία των καλλιεργειών, ώστε να ξέρετε πότε να το εφαρμόσετε προληπτικά.
Θειάφισμα αμπέλου με θειαφιστήρα

Σε ποια στάδια της ανάπτυξης της αμπέλου και πόσες φορές πρέπει να θειαφίσω;

Η πρώτη εφαρμογή του θείου καλό είναι να γίνει την άνοιξη όταν οι νέες κληματίδες έχουν ήδη αναπτυχθεί και έχουν 15 εκατοστά μήκος. Επαναλάβετε για μια δεύτερη εφαρμογή θείου όταν οι νέες κληματίδες φτάσουν τα 30 εκατοστά και μια τρίτη εφαρμογή όταν έχουν μήκος 45 εκατοστά. Μετά την τρίτη εφαρμογή συνεχίστε να θειαφίζετε μια φορά κάθε τρεις εβδομάδες μέχρι τον Αύγουστο. Μετά τον Αύγουστο και αφού οι ρώγες των σταφυλιών αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, η εφυμενίδα τους έχει σκληρύνει και δεν μπορεί ο μύκητας να τη διαπεράσει. Επίσης, οι κλιματολογικές συνθήκες αρχίζουν να μην ευνοούν τον μύκητα, αλλά και τα σάκχαρα στις ρώγες έχουν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα και δεν φοβόμαστε το φυτό να εξασθενήσει και να μην τις εφοδιάσει με τα προϊόντα του αναβολισμού.

Τι θα πρέπει να φοράω κατά την εφαρμογή;

Για να μείνετε προστατευμένοι θα χρειαστείτε:
  • Μακρυμάνικη μπλούζα
  • Μακρύ παντελόνι
  • Κάλτσες
  • Αδιάβροχα γάντια
  • Προστατευτικά γυαλιά
  • Μάσκα για το πρόσωπο – Αναπνευστήρα
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το θείο εφαρμόζεται προληπτικά, δηλαδή εμποδίζει την βλάστηση των κονιδίων και σπορίων του μύκητα, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ασθένεια αφού αυτή έχει εξαπλωθεί στο αμπέλι.
Αν αντιμετωπίζετε ήδη έντονο πρόβλημα με το ωίδιο, χρησιμοποιήστε εναλλακτικά μέτρα για να το ελέγξετε, όπως θερινό πολτό, μέχρι να δείτε βελτίωση. Επίσης, καθώς η θερμοκρασία περνά τους 32 βαθμούς, οι νέες μολύνσεις θα αρχίσουν να περιορίζονται μιας και τόσο υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι ευνοϊκές για τον μύκητα.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να θειαφίζω;

Μην εφαρμόζετε θειάφισμα σε μορφή υδατοδιαλυτού σκευάσματος στα φυτά σας, όταν οι θερμοκρασία ξεπεράσει τους 35 βαθμούς και έχουμε καύσωνα. Επίσης, είναι απαγορευτικό να θειαφίσουμε μια δροσερή μέρα ή μετά από ομίχλη και συνθήκες πολύ υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας. Ακόμα, να αποφεύγετε να θειαφίζετε, όταν η ταχύτητα του αέρα υπερβαίνει τα 3 μποφόρ. Μην εφαρμόζετε θείο στα σταφύλια αν έχετε ψεκάσει με θερινό πολτό για 30 ημέρες από τη χρήση του.

Άλλες χρήσεις του θείου στις καλλιέργειες

Το θείο μπορεί να δράσει προληπτικά και για άλλες μυκητολογικές ασθένειες των φυτών μας, όπως η μαύρη κηλίδωση της τριανταφυλλιάς, κάποιες εσχαρώσεις και σκωριάσεις εμποδίζοντας τα σπόρια αυτών των μυκήτων να βλαστήσουν.
Το θείο έχει και χρήση εναντίον ορισμένων εχθρών διάφορων καλλιεργειών, κυρίως του τετρανύχου. Έτσι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην τομάτα, την πιπεριά, την μελιτζάνα, τη φασολιά και σε άλλα κηπευτικά που έχουν πρόβλημα με τετράνυχο και παρόμοια ακάρεα. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία πως μπορεί να επηρεάζονται οι θρίπες και κάποιες αφίδες από την χρήση του.
Προσοχή, καθώς δεν θα πρέπει να θειαφίζουμε την αγγουριά, την κολοκυθιά, την καρπουζιά και την πεπονιά. Η ντομάτα να θειαφίζεται αφού μπει σε καρποφορία. Για τα περισσότερα κηπευτικά η τελευταία επέμβαση με θειάφι πριν τη συγκομιδή μπορεί να είναι 2-3 μέρες ενώ για το αμπέλι 21 μέρες.
Στην αγορά κυκλοφορεί εκτός από τη μορφή σκόνης επίπασης και με τη μορφή βρέξιμης σκόνης που μπορεί να αναμιχθεί με νερό στον ψεκαστήρα.


Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)


share24.gr/ Καλλιεργητικές Πρακτικές

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2u0WSMi
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου